Geldzaken op orde met een nieuwe spaarrekening

zondag 15 januari 2012 | geen reacties | in: Financieel, Sparen, Vergelijken

Geldzaken op orde met een nieuwe spaarrekening

De meeste mensen die over voldoende financiële mogelijkheden beschikken kiezen er vandaag de dag veelal voor om wat geld te sparen om een eigen pettenwinkel te beginnen. Geld sparen is interessant omdat u er altijd zeker van bent dat u aan het einde van de rit over een bepaalde rente zult kunnen beschikken. Dit is meteen ook de reden waarom meer mensen er voor kiezen om te sparen dan om te beleggen. Bij beleggen heeft u altijd de kans dat u, uw geld kwijtraakt, maar bij sparen is dat natuurlijk niet het geval. De populairste en daarmee meteen ook belangrijkste manier van geld sparen is door gebruik te maken van een spaarrekening, tegemoetkomende door banken die de rente vaak veranderen.  Een spaarrekening is een speciale rekening waar geld op wordt geplaatst tegen een hogere rente dan op een gewone zichtrekening. Ter compensatie van die hogere rente dient u wel met een aantal zaken rekening te houden. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Wat is een spaarrekening?

Zoals in de inleiding reeds aangehaald is een spaarrekening eigenlijk gewoon een zichtrekening, maar dan met enkele speciale voorwaarden. Veel van die voorwaarden zijn ook afhankelijk van het type spaarrekening waarover je beschikt. Bij de meeste banken heeft u immers de mogelijkheid om te kiezen tussen een aantal verschillende spaarrekeningen. De ene spaarrekening zal u bijvoorbeeld een rente bieden van amper 2 procent, maar met de mogelijkheid om geld altijd af te halen terwijl de andere spaarrekening u een rente zal garanderen van 3 procent, maar dan wel zonder de mogelijkheid om geld af te halen. In dit laatste geval krijgt u meestal 1 keer per jaar de mogelijkheid om het geld op uw spaarrekening af te halen. Doet u dit niet, dan wordt het geld opnieuw voor een volledig jaar vastgezet. Uw persoonlijke voorkeur zal op dit vlak bepalen voor welke spaarrekening u uiteindelijk zult kiezen.

geld sparen spaarrekeningen

Rente op een spaarrekening is het hoogste bij LeasePlanBank

We hebben het hierboven eigenlijk reeds een beetje verklapt, maar de rente op een spaarrekening is meestal niet bijzonder hoog. Wanneer u echt een zo optimaal mogelijke rente wenst te verkrijgen vrezen we echter dat u tussen de verschillende spaarplannen (op korte termijn) niets zult vinden dat zal voldoen aan uw verwachtingen. In dit geval is het dan ook veelal beter om gewoon te kiezen voor een belegging. Wenst u echter geen risico te nemen en bent u daarom ook tevreden met een lage rente, dan is de spaarrekening van LeasePlanBank of Bank of Schotland voor u weer de betere keuze. Let op, de rente op een spaarrekening is niet bij wet vastgesteld. Dit wil zeggen dat het iedere bank eigenlijk gewoon vrij staat om te bepalen welke rentes ze op hun spaarrekening geven. Op het eerste zicht lijkt dit niet zo bijzonder, maar wanneer u de tijd neemt om de rentes van verschillende spaarrekeningen en dan vooral bij verschillende banken met elkaar te vergelijken zult u zien dat er wel degelijk aanzienlijke verschillen de kop op kunnen steken. Voordat de kredietcrisis uitbrak waren er banken die een rente van 5%+ gaven op vrij opneembare spaarrekeningen zonder voorwaarden, voor de meeste banken is dit nu ongepermitteerd.

Conclusie

Eigenlijk is het heel eenvoudig. De spaarrekening is medegedeeld door de bank een mooie mogelijkheid voor mensen om een klein beetje kapitaal op te sparen tegen een kleine jaarlijkse winst. Een spaarrekening moet u niet nemen wanneer u het onderste uit de kan wil halen wat betreft de jaarlijkse rente. In dat geval kunt u er beter voor kiezen om een belegging af te sluiten, maar let op, want zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald zijn beleggingen niet vrij van risico’s. Het enige risico dat u bij een spaarrekening loopt is dat de bank failliet gaat, maar de kans dat, dat gebeurt is veel kleiner dan dat uw obligaties of aandelen kelderen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace