Geld voor de kinderen na een echtscheiding

dinsdag 1 november 2011 | geen reacties | in: Financieel

Geld voor de kinderen na een echtscheiding

Niemand trouwt om te scheiden. Maar soms zijn de omstandigheden zo, dat een echtscheiding de beste oplossing is. Ook als er al kinderen in het gezin zijn. Psychologen raden in vele gevallen ook een echtscheiding aan als een huwelijk te koste gaat van het welzijn van de kinderen. De scheiding gaat gepaard met een zwaar emotionele periode. Zowel voor de partners als voor de kinderen. Geldzaken maken het enkel zwaarder. Wie krijgt wat en hoe moet het nu verder met de kinderen. Als partners er onderling niet uitkomen, zal de rechter beslissingen nemen.

Wat is alimentatie?

Alimentatie is de plicht van een ex partner ten op zichtte van de ander partner, om hem of haar financieel te ondersteunen tot het niet meer nodig is. De werkende partner moet dus alimentatie betalen. De hoogte van de alimentatie kan onderling afgesproken worden of gerechtelijk worden opgelegd.

Alimentatie kind

Kinderen mogen niet lijden onder de nadelen van de echtscheiding. Zowel mama als papa moet zich nog 100% inzetten voor de welzijn van hun kinderen. De ouder, dat niet het volledige voogdij heeft, moet maandelijks een alimentatie voor de kinderen betalen. Ook als de ouder met voogdij het financieel goed heeft.

Zelfs voor kinderen, 18 jaar en ouder, die nog bij de ouders wonen, geldt er een alimentatierecht. De zogenaamde voortgezette onderhoudsplicht. Het gaat hierbij om financiële steun in onderhoud en studie. Tot 21 jaar of tot het kind zijn eigen inkomen verdiend.

Stiefouder en alimentatie

Als je denkt, dat een stiefouder geen alimentatie hoeft te betalen. Dan heb je het goed mis. Stiefouders, die gedurende het huwelijk of wettelijke samenwoon periode een gezamenlijk gezag hebben gehad, zijn beide verantwoordelijk voor de kinderen gedurende het aantal jaar dat zij gezamenlijk gezag hebben uitgevoerd. Dus simpel gezegd; Als moeder en stiefvader 2 jaar lang getrouwd zijn geweest en de stiefvader heeft gedurende, dat periode ook gezag heeft uitgeoefend over de kinderen, moet hij na de scheiding ook 2 jaar lang alimentatie betalen.

Berekening hoogte kinderalimentatie

Voor ieder kind en ouder is de hoogte van de alimentatie anders. Voor de berekening worden zogenaamde tremanormen toegepast. Het kind mag er financieel niet op achteruit gaan, omdat de ouders scheiden. Ieder leeftijd heeft zijn eigen behoeften, en de alimentatie zal dan ook aangepast worden naar gelang van de behoeften van het kind.

Alimentatievaststelling

Soms is de situatie zo moeilijk, dat partners er zelf niet uitkomen. Dan neemt de rechtbank de taak over. Bijvoorbeeld als er geruzied wordt over de hoogte van de alimentatie of wanneer de ene ouder weigert alimentatie te betalen, bepaald de rechter hoe hoog de alimentatie moet worden en wie deze betaald.

Alles wat gerechtelijk is vastgesteld moet stipt nagekomen worden. Je kunt er niet meer onderuit. De kosten voor een advocaat en de rechtszaak zijn uiteraard ook voor de partner met het hoogste inkomen. Je kunt het beter zelf oplossen met je ex-partner en er voor zorgen, dat de kinderen niets te kort komen. Als ouder ben je in elk situatie verantwoordelijk voor hun welzijn.

echtscheidingReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace