Geld besparen op tandartskosten en verzekering

woensdag 23 december 2015 | 1 reactie | in: Besparen, Financieel

Geld besparen op tandartskosten

Een vraag die vaak gesteld wordt is of tandartskosten in het basispakket van de zorgpremie zitten of dat hiervoor een aanvullende verzekering moet worden afgesloten. Tandartskosten zijn doorgaans extra kosten die buiten het basispakket liggen, maar waar je wel een aparte verzekering voor kunt afsluiten, de zogenaamde aanvullende verzekering.

Voor kinderen onder de achttien jaar worden de meeste tandartskosten wel vergoed door de basisverzekering, zoals twee keer controle per jaar en het vullen van gaatjes en verdoving. Wellicht vraag je je af of het nu zinvol is om zo een aanvullende verzekering te nemen, zeker nu 2016 voor de deur staat en nieuwe polissen worden afgesloten.

Tandartsverzekering afsluiten

Een tandartsverzekering afsluiten is op zich een zeer nuttige besteding, want iedereen wil wel een mooi en gezond gebit hebben. De tandarts gaat tijdens een tandartscontrole na of je geen gaatjes of ontsteking(en) in je mond hebt, want dat kan je immers op den duur een tand of kies kosten. Je kunt ook overwegen om elk jaar controle foto’s te maken om nieuwe gaatjes in een vroeg stadium te diagnosticeren en zo verdere schade te vermijden.

Voorkomen is immers beter dan genezen. Zoals eerder gezegd, een tandartsverzekering zit doorgaans niet standaard in het basispakket van de zorgpremie. Om een tandartsverzekering af te sluiten, heb je dus een aanvullende verzekering nodig. Je kunt vaak zelf kiezen wat voor soort tandartsverzekering je wilt afsluiten. Dat is voor iedereen weer een persoonlijke zaak. Vaak bieden zorgverzekeraars zogenaamde pakketten met verschillende dekkingen.

In 2016 gaat er wel wat veranderen op het gebied van zorgpremies, aanvullende verzekeringen en voorwaarden, maar daar is nog niet veel over bekend. Wel is zeker dat het eigen risico stijgt naar 385 euro per jaar (375 euro in 2015) en de basispremie wordt enkele euro’s per maand hoger (verschilt per verzekeraar).

Grote verschillen

De verschillen in tandartsverzekeringen per zorgverzekeraar blijken nogal groot te zijn en dat is ook weer te verwachten in het nieuwe jaar. Zowel in de kosten als de voorwaarden en de dekking van de zorg. Per tandartsverzekering kun je bij de ene verzekeraar zelf enkele tientjes per maand meer betalen dan bij de ander. Het is dus belangrijk dat je deze verzekeringen eerst goed met elkaar vergelijkt en zelf de meest voordelige zorgverzekering met tandartsverzekering uitzoekt.

Veel tandartsverzekeringen zijn opgesplitst in drie verschillende soorten. De eerste is vaak een vrij algemene tandartsverzekering waar de kosten voor tandheelkundige zorg tot ongeveer maximaal 250 euro per jaar worden vergoed. Dit is een handige verzekering voor wie een gaaf gebit heeft en doorgaans weinig problemen heeft bij de tandarts. Weet je nu al van te voren dat je veel kosten gaat krijgen aan de zorg van jouw gebit?

Dan is het verstandig om een meer uitgebreide pakket te nemen dat hogere kosten dekt. Een wortelkanaalbehandeling, kroon of brug is per slot van rekening een dure aangelegenheid. Zo weet je zeker dat je zelf niet voor 100% voor de hoge uitgaven zal opdraaien. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze en moet iedereen kijken naar zijn of haar eigen situatie, portemonnee en verwachtingen. Een juiste keuze kan je uiteindelijk veel geld schelen.


1 reactie op “Geld besparen op tandartskosten en verzekering”


  1. Moestuin stappenplan voor optimaal onderhoud van je groente & fruit zei op 16 september 2017 om 19:53:

    […] handige tips hoe je je optimaal gebruik kunt maken van je eigen moestuin…en daarmee geld kan besparen. Zelfs voor een beginner is een moestuin bijhouden mogelijk. google_ad_client = […]Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace