Gaat de koopkracht in 2012 voor Nederlanders erg veel achteruit?

maandag 31 oktober 2011 | geen reacties | in: Financieel, Werken

Hoeveel gaat de koopkracht in 2012 voor Nederlanders veel achteruit?

De aanhoudende economische crises in Europa heeft veel invloed op ons portemonnee. We kunnen sinds de crisis bekend is gemaakt, duidelijk elk jaar minder met hetzelfde salaris. Zelfs salaris verhogingen komen de stijgende prijzen en lasten niet tegemoet. Alles wordt duurder. De koopkracht van de Nederlander gaat er elk jaar flink op achteruit, geschat wordt op teruggetrokken budget van in ieder geval 1%.

Koopkracht in Nederland 2011 (verleden jaar)

In 2011 zijn de lonen in de meeste sectoren omhoog gegaan. Maar dit heeft helaas de koopkracht daling niet kunnen redden. De overheid heeft de inflatie zogenaamd gecompenseerd met de loonstijging. Ze zijn hierbij wel vergeten, dat de vaste lasten zijn gestegen. Tandartskosten voor 18 jaar en ouder is op eigen rekening en ook de kosten voor de pil voor vrouwen vanaf 21 jaar. Daarnaast is de kinderopvang subsidie ook nog eens afgeschaft. Voor de meeste moeders kost het werken meer, dan dat het opbrengt. Geen ideale situatie dus. Veel gezinnen gingen er in 2011 erg op achteruit, behalve bankdirecteuren & hedgefonds managers die in alle waarschijnlijkheid zelfs nog bonussen krijgen.

Koopkracht Nederland 2012

Ook 2012 heeft niet veel goeds in petto en zal voor veel mensen een intens jaar opleveren. Op het nieuws en in de dagbladen worden al cijfers voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Alles wordt weer duurder. Vooral de gezondheidszorg wordt voor vele een grote last, omdat de premie over het gehele jaar gemiddeld 30 euro zal stijgen.

De geplande belastingverhogingen en de bezuinigingen van de overheid stellen gezinnen ook in 2012 weer teleur. Ze gaan er weer op achteruit. De Nederlandse bevolking blijft inleveren. De zorgtoeslag en de huurtoeslag wat al jaren een verlichting is op de vaste lasten worden verlaagd. Ook wordt er gepraat over bezuiniging in de kinderbijslagen. Vooral gezinnen zullen dit goed merken in hun portemonnee.

Economische crisis

Het gaat nu al ruim 3 jaar niet goed met de economie. Crisissen over de hele wereld zorgen ervoor, dat de consument er op achteruit gaat. Ook de Nederlandse consument heeft het er mee te doen. Ondanks een lager koopkracht, wordt het sparen in Nederland steeds meer populair. Mensen zijn bang voor een slechter toekomst. De investeringen moeten wachten. Geld wat bespaart kan worden, wordt ook echt opzij gelegd. Dit geeft de economische crises weer een extra zetje. Minder investeringen leidt op den duur tot grotere crisissen en werkloosheid.

Tips opvangen van koopkrachtdaling

Het is voor iedereen een moeilijk periode. We moeten er uiteindelijk samen uitkomen. Angst voor krappe tijden, zorgt er juist voor dat het krap blijft. Bezuinigen moet vanuit thuis komen. Alles wegleggen heeft geen zin. Bezuinig op je boodschappen en op je energieverbruik. Lagere flexibele uitgaven, kunnen de stijgende vaste lasten compenseren.

Volg bij het boodschappen doen alle aanbiedingen en koop in bulk. Maak van te voren een lijstje met wat nodig is en houd je eraan.
Ga in het binnenland op vakantie en stel een vakantie budget vast, om extra uitgaven te voorkomen.
Maak een energieplan in huis. Alles uit, wanneer je niet thuis bent of gaat slapen. Dus ook geen rode lichtjes voor de afstandsbediening.
Kook thuis in plaats van buiten eten of bestellen.

Hele kleine bezuinigingen zullen de koopkrachtdaling zeker gedeeltelijk opvangen.

Koopkracht 2012



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace