Inhoudsopgave
Fooitje geven bij zomers weer in de horeca
Horecapersoneel moet voor een groot deel leven van de fooi als inkomsten
Als je alleen maar van de koud of winter houd, dan zul je met de terrasjes die in de zomer op snel tempo worden geopend niks hebben. Wees niet gevreesd. Er zal voor mensen die niet zo snel een terras pakken of een fooi geven, geheid een tijd komen dat er minder om gevraagd word of dat seizoenen veranderen.
Is een fooi geven in de geschiedenis van ons land ouderwets en zelfs beledigend?
Vele mensen die in de horeca werken moet m.b.v. het verkrijgen van vrijwillig geld hun geld verdienen, voor het horecapersoneel dat geen fooi krijgt is het wellicht beledigend. Omdat velen hier op rekenen, zal veel horecapersoneel zich ontheemd gaan voelen in deze dichtgetimmerde maatschappij als ze geen fooi ontvangen. Een fooi vormt een welkome financiële aanvulling en fungeert als aanmoediging om het goede werk voort te zetten. De meest vooraanstaande reden om iemand fooi te geven is omdat hij/zij tevreden is over de geleverde diensten, anderen zullen het gewend zijn om fooi te geven. Redenen zijn zeer uitlopend, vaak uit goedertierenheid of omdat het humeur helemaal top is (en dat zeker bij zomers weer).
Wie krijgen er allemaal fooi en stoppen de armen wat geld toe?
Sommig werk is nu eenmaal wat minder leuk om te doen en velen malen onaangenamer dan ander werk. Mensen moet hun passie volgen, dat is belangrijk. De fooi lost een klein beetje in van het collectieve schuldgevoel over degenen die hard moeten buffelen tegen een karig loon, vaak zonder vast dienstverband en buiten kantooruren. De mensen die in aanmerking komen om de fooi te ontvangen zijn uiteraard: horecapersoneel (obers, serveersters, kamermeisjes), taxichauffeurs, kappers, toiletdame, huishoudelijk personeel (kinderoppassers, schoonmakers, klussers) en krantenbezorgers. Deze mensen zullen de gratis giften of fooi nooit als belediging opvangen, maar als een concreet blijk van waardering voor hun inspanning.