Familieproblemen aanpakken om toch een behoorlijke levensstandaard te behouden

dinsdag 21 april 2015 | geen reacties | in: Handig

Familieproblemen aanpakken om toch een behoorlijke levensstandaard te behouden

Ieder huis draagt zijn kruis, hoor je wel eens. Het is vrij normaal dat er problemen kunnen optreden wanneer je bijvoorbeeld net ouder bent geworden, dat je last van bepaalde psychische klachten krijgt door bepaalde omstandigheden of situaties thuis of dat er juist sprake is van een ruzie of scheiding.

Een relatie loopt nu eenmaal niet altijd over rozen en het opvoeden van een kind is niet altijd even makkelijk. Als je familieproblemen hebt, wat kun je dan het beste doen?

Geestelijk ziek

Geestelijk ziek

Uiteraard vergt elk probleem weer een andere aanpak. Er kan sprake zijn van geestelijke problemen bij ouders, opvoedkundige problemen bij kinderen, een scheiding, een ruzie of andere problematiek. In elke situatie is de hulpvraag uiteraard weer anders. Soms is er sprake van problemen die we zelf veroorzaken of worden deze veroorzaakt door je partner of kind of een mix daarvan.

Je moet er mee leren omgaan op een manier die zowel jezelf als de ander recht doet. Vaak kan externe hulp ook een goede zet zijn, maar om goede hulp te kunnen krijgen, moeten eerst de problemen erkent worden. Vaak wachten mensen te lang voordat ze hulp inschakelen. Lang wachten kan het effect hebben dat de problemen op den duur alleen maar groter worden.

Geestelijke problemen

Psychische problemen ontstaan meestal door een combinatie van verscheidene factoren. Omstandigheden waarvan doorgaans bekend is dat ze samenhangen met het ontstaan van emotionele en gedragsproblemen zijn onder meer zwangerschaps- en geboortecomplicaties, een lage intelligentie, een moeilijk temperament of bepaalde persoonlijke eigenschappen. Soms kunnen factoren ook genetisch zijn. Een baaldag hebben of extra emotioneel zijn wanneer er net een kleintje in het gezin is geboren zijn normale, veel voorkomende emoties die doorgaans vanzelf wel overwaaien.

Maar als er sprake is van structurele emotionele, depressieve of stress gevoelens is het raadzaam om de dokter te raadplegen. Vaak krijg je dan een doorverwijzing naar een praktijkondersteuner van het GGZ. Samen kijken jullie dan in enkele gesprekken welke hulp het beste bij jou en jouw problemen passen. Dat kan een doorverwijzing zijn naar bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater of therapeut.

Opvoedkundige problemen

Moeilijk handelbare kinderen, gezinsproblemen doordat ouders onderling onvoldoende op één lijn zitten en geen goede communicatie in het gezin. Stuk voor stuk veel voorkomende problemen waar zeker wel goede hulp voorhanden is. Belangrijk is om te kijken waar de wortel van het probleem ligt. Soms lukt het je zelf niet om daar achter te komen, schakel dan hulpverlening in.

Ook als je het gevoel hebt dat je in de opvoeding van je kind(eren) vastloopt. Er zijn veel bureaus die ouders ondersteuning bieden middels ouderbegeleiding en opvoedingsondersteuning tijdens moeilijke momenten. Je kunt onder andere terecht bij:

Bureau voor Sociaal Opvoedkundige Begeleiding en Advisering
www.opvoedkundigebegeleiding.nl

Noarderlicht
www.noarderlicht.nl/therapie.html

Met de juiste hulp wordt het voor alle gezinsleden uiteindelijk weer prettig in huis.

Een ruzie of scheiding

Een scheiding gaat vaak gepaard met ruzie. Het kan ook zo zijn dat je zoveel ruzie met je partner hebt, dat je weinig heil meer in de relatie ziet. Worden problemen met je partner zo heftig dat er sprake is van huiselijk geweld? Neem dan contact op met Slachtofferwijzer (tel: 0800 2000 gratis nummer) of bezoek de website: www.slachtofferwijzer.nl. Je wordt dan zeker verder geholpen. Zoek je bemiddeling bij de scheiding, kijk dan eens op de website van http://www.echtscheiding-wijzer.nl/echtscheidingsbemiddeling.html, daar kun je ook gratis juridisch advies inwinnen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace