Eindejaarstips voor alle belastingplichtigen met de plannen van het nieuwe kabinet

zondag 9 december 2012 | geen reacties | in: Besparen, Financieel, Handig

Eindejaartips voor alle belastingplichtigen met de plannen van het nieuwe kabinet

De meest belangrijke eindejaarstips voor alle belastingplichtigen met de plannen van het nieuwe kabinet hebben wij in dit artikel voor je op rijtje gezet. Je kunt zo snel zien of je nog voor 1 januari 2013 tot actie over moet gaan.

De eindejaarstips in het kort

Het jaar 2012 loopt bijna ten einde en voor 2013 heeft het kabinet een scala aan bezuinigingsmaatregelen op stapel staan. Iedere belastingplichtige zal daarvan de gevolgen gaan merken. Om je fiscale situatie goed geregeld te hebben, is het wellicht noodzakelijk om de stand van zaken nu alvast te onderzoeken. Welke fiscale zaken bedoelen we? Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:
• Je verzekeringsportefeuille
• Hypotheekrenteaftrek & eigenwoningschuld
• Schenkingen
• AOW Inkomensgat
• Vermogen in box 3 & groen beleggen

De verzekeringsportefeuille

De assurantiebelasting gaat voor zowel particulieren als voor ondernemers per 1 januari 2013 omhoog van 9,7% naar 21%. Dit is een belasting op verzekeringen, zoals de inboedel- en autoverzekering. De verhoging is een forse lastenverzwaring, daarom is het verstandig dit jaar nog eens kritisch naar je verzekeringsportefeuille te kijken. Zijn alle verzekeringen nog van toepassing?

Hypotheekrenteaftrek & eigenwoningschuld

De versobering van de hypotheekrenteaftrek is ook een punt ter attentie. Wanneer je overweegt een nieuwe woning aan te schaffen of je huidige te verbouwen, kan het aantrekkelijk zijn om in 2012 de lening al aan te gaan. De versobering in 2013 betekent dat de rente over de eigenwoningschuld, onder bepaalde voorwaarden, alleen nog aftrekbaar is als de lening in ieder geval annuïtair wordt afgelost.

Schenkingen

Het is nog altijd voordeliger om te schenken bij leven, zeker als je van de vrijstellingen in de schenkbelasting gebruikmaakt. Voor kinderen van 18 tot 35 geldt bovendien dit jaar een eenmalige verhoogde vrijstelling tot € 50.300 indien hij of zij het geld voor de eigen woning gebruikt of voor het betalen van een (dure) studie. Laat je eens informeren.

AOW Inkomensgat

Eén van de eindejaarstips voor alle belastingplichtigen met de plannen van het nieuwe kabinet is het acht slaan op het gat dat ontstaat doordat de AOW leeftijd omhoog gaat. Afhankelijk van je leeftijd, kan het verstandig zijn om hier tijdig rekening mee te houden, bijvoorbeeld door aanvullende voorzieningen te treffen of alvast wat extra geld te reserveren.

belastingvoordeel

Vermogen in box 3 & groen beleggen

Heb je recht op een kindgebonden budget en/of zorgtoeslag? Houdt dan goed je vermogen in box 3 in de gaten, zoals bank- en spaartegoeden. Vanaf 2013 treedt een namelijk vermogenstoets in werking voor beide toeslagen.

Beleggingen

Heb je beleggingen? Dan dien je deze waarde op te geven in box 3. Hiervoor gelden enkele vrijstellingen en het recht op een extra heffingskorting. Het is slim om deze beleggingen nog eens onder de loep te nemen. Vanaf 2013 gelden de voordelen enkel nog voor groen beleggen. Je kunt zodoende ook overwegen over te stappen naar een groen fonds.

Neem al deze eindejaarstips voor alle belastingplichtigen met de plannen van het nieuwe kabinet ter harte, zodat je misschien een deel van de bezuinigingen iets kunt verzachten.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace