De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting van de vrouw

donderdag 12 december 2013 | geen reacties | in: Gezondheid, Huishouden

Terwijl veel stelletjes al jaren achtereen tevergeefs proberen om kinderen te krijgen, zijn er ook ouders die dit juist proberen te voorkomen. In het eerste geval is er de opluchting, zodra men denkt dat het eindelijk ‘gelukt’ is.

In het laatste geval is er misschien wel blijdschap, maar hadden de ouders er niet vooraf voor getekend… In beide gevallen is het belangrijk om de eerste zwangerschapsverschijnselen op waarde te kunnen schatten.

Want in het allereerste stadium zijn deze nog niet zo duidelijk aanwezig. Terwijl sommige vrouwen het juist direct aanvoelen als de bevruchting heeft plaatsgevonden. Het is tijd om daarom deze mogelijke eerste zwangerschapsverschijnselen, direct na de bevruchting, in kaart te brengen.

Zwangerschapsverschijnselen direct na de bevruchting

De symptomen van de bevruchting direct herkennen is mogelijk. Het vergt wel enige kennis. Al voelen veel vrouwen al snel intuïtief aan dat het ‘goed zit’. Een zwangerschap begint eigenlijk op het moment dat de bevruchte eicel in de baarmoeder is genesteld.

Vanaf het moment dat de zaadcel de eicel is binnengedrongen, begint direct de celdeling. Een piepklein klompje cellen (vanaf het moment dat de celcyclus van start is gegaan, mogen we al van een embryo spreken) beweegt richting de baarmoeder.

Na ongeveer zeven dagen is het daar aangekomen en nestelt het zich in de baarmoeder. Vanaf dat moment kunnen er duidelijke zwangerschapsverschijnselen optreden. De symptomen van bevruchting na de eerste dag zijn nauwelijks merkbaar. Welke verschijnselen treden op, binnen een week na de fecundatie (fecundatie is een medische term voor zwangerschap)?

Symptomen zwangerschap eerste week

De volgende symptomen zijn niet voor elke vrouw van toepassing. Elk lichaam reageert weer anders op een bevruchting. Sommige vrouwen schijnen zelfs, totdat de eerste weeën beginnen, nergens ‘last van te hebben gehad’. Maar dan spreken we ook over zeldzame gevallen, waar meestal ook medische problemen aan ten grondslag liggen. Terug naar de eerste week van de zwangerschap! Wat zijn de symptomen in de eerste week na de bevruchting?

Kunt u het zwanger zijn zonder zwangerschapstest bewijzen? We hebben een lijstje opgesteld, met alleen de verschijnselen die duidelijk wijzen op een mogelijke innesteling van het vrucht in de baarmoeder van de vrouw. Mochten vijf of meer symptomen van toepassing zijn op u, dan bent u vrijwel zeker in verwachting. Neem ons lijstje direct door.

Checklist zwangerschapssignalen:

– Rugpijnen onderin de rug
– Opeens veel trek in ander eten en drinken
– Plotselinge komst van puisten
– De hele dag door opvliegers
– Afscheiding, lichtroze van kleur. Soms een beetje bloed
– Een opgeblazen gevoel in de buik en veel urineren
– Vermoeidheid, humeurig en last van hoofdpijn
– Opeens last van stekende en zeurende pijn in het buikgebied (krampen)
– Misselijkheid in met name de ochtend (duidelijk signaal!)
– Pijnlijke of gevoelige borsten (jeuk, pijn, opgezwollen of overgevoelig bij aanraking)

Checklist met vroege zwangerschapssymptomen:

(deze hoeven niet perse te duiden op een bevruchting)

– Veel lucht ‘opboeren’
– Veel dromen
– Het gevoel hebben slecht te slapen
– Onder de navel verschijnt een lichte streep
– Een sterkere reukzin
– Duizeligheid, vermoeidheid
– Diarree of juist obstipatie
– Borrelend gevoel bij de baarmoederstreek
– Opkomend maagzuur
– Opeens een duidelijke aanwezigheid van aders rondom de hals en borsten

Wanneer een zwangerschapstest laten doen?

Over algemeen bemerken vrouwen al gauw dat er iets gaande is in hun lichaam. Veel van bovenstaande zaken zijn vast herkenbaar voor u die dit leest. In dat geval is het raadzaam om een zwangerschapstest te laten doen.

U kunt zelf deze zwangerschapsstrips in huis halen via de huisarts, drogisterij of apotheek. Voor de uitslag daarvan wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van de z.g. immunologische bepaling. Met een immunologische bepaling wordt onderzocht of het hormoon Humaan Chorion Gonadotrofine (HCG) aanwezig is in de urine.

Het stripje moet in de urine worden gehouden (bij voorkeur de allereerste druppels urine opvangen in een potje). Dit gedurende een aantal seconden. Let op de kleurreactie! Er zijn inmiddels veel diverse merken zwangerschapstesten op de markt.

Elke fabrikant hanteert weer zijn eigen waarden. Dit staat altijd in de bijsluiter of uitleg vermeldt. Bij onduidelijkheid of onzekerheid kunt u de test nog eens herhalen. Wanneer bent u niet zwanger? De kans is levensgroot dat de test uitwijst dat u niet zwanger bent, als het HCG niet te meten is. Dit is dan ook de uitslag van de test.

Let op: soms komt het nog voor dat na veelvoudig testen blijkt dat de uitslag niet klopt. U kunt na het doen van een test om te controleren of u zwanger bent, dus niet-zwanger zijn, terwijl de uitslag anders aangeeft. Uiteraard is het andersom ook mogelijk.

Zwanger zonder iets te merken?

Kan men zwanger zijn gedurende een langere periode, zonder daar iets van te merken? Jazeker kan dit. Zwanger zijn zonder dit te weten komt nog vaak voor. Veel van deze vrouwen menstrueren gewoon door en zij hebben er nooit iets van gemerkt.

Echoscopisten maken dit dus nog maar al te vaak mee. Maar hoe is zoiets mogelijk? Een kindje bij je dragen, zonder ooit iets van de (eerste) zwangerschapsverschijnselen te hebben gemerkt? De oorzaak hiervan is niet eenvoudig aan te wijzen. Wel is het zo dat iedereen wel eens misselijk, moe of humeurig is.

Vrouwen kunnen soms snel aankomen en ook weer snel afvallen. Niet vaak wordt de oorzaak dus gezocht bij een eventuele zwangerschap. Vooral wanneer men de pil gebruikt, of veilig vrijt met een condoom. De meeste foetussen beginnen te draaien en te bewegen in de baarmoeder, maar er zijn ook ongeboren baby’s die erg rustig zijn en weinig bewegen.

De oorzaak van een onopgemerkte zwangerschap kan ook komen door drugs-en alcoholgebruik. Of door het gebruik van zware medicatie. In zeldzame gevallen kunnen er ook psychische problematieken zijn, waardoor het zwanger zijn niet tijdig wordt opgemerkt. Te denken valt aan de stoornissen MPS (Meervoudig Persoonlijkheid Stoornis), Schizofrenie, chronische depressiviteit of een labiele toestand.

Tips & adviezen voor een vitaal en gezond zwangerschap

Vitaal en gezond zwanger

Voorkom de kans op een miskraam

De kans op een miskraam kunt u eenvoudig voorkomen door op met name uw eet- en drinkgewoonten te letten. Eet en drink gezond, snoep niet (teveel) en rook niet. Gebruik ook geen alcohol. Beweeg vooral veel, ook als u last krijgt van pijn en ongemakken. Neem voldoende nachtrust.

Het levensvatbare vrucht is vooral in zijn eerste periode erg kwetsbaar. Oudere vrouwen hebben meer last op het krijgen van een miskraam dan jongere vrouwen. Voelt u zich vooral niet schuldig wanneer een miskraam u en uw partner daadwerkelijk is overkomen. In vrijwel elk geval is de oorzaak een chromosoomafwijking.



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace