Een verpleegkundige zal nooit zoveel verdienen als een arts

woensdag 12 oktober 2011 | 2 reacties | in: Financieel, Gezondheid

Een verpleegkundige zal nooit zoveel verdienen als een arts.

Wie zou ons verzorgen tijdens ons ziekenhuisopname als de verpleegkundige dit niet deed. Je merkt pas hoe zwaar werk het is als je eenmaal gebruik maakt van hun hulpverlening. Bedden opruimen, patiënten wassen, voeden, helpen bij het lopen en nog veel meer. Lichamelijk is het een erg zware baan. Een aantal vooraanstaande taken van een verpleegkundige bij belangrijke en complexe zorgsituaties:

– Anamnese
– Diagnose
– Interventies
– Uitvoering

De verpleegkundige wordt daar op tegen erg onderbetaald. Ze verrichten eigenlijk al het voorbereidend werk voor de artsen. De arts stelt uiteindelijk enkel de diagnose en bepaald wat de behandeling moet zijn. Is de ochtend ronde van de arts in het ziekenhuis voorbij, dan is al het werk voor de verpleegkundige.

Zo houden zij de medicatie van alle patiënten bij. Iedereen moet op het juiste moment de juiste medicijnen krijgen. De een moet geprikt worden voor de bloedglucose gehalte voor en na de maaltijden en de ander moet regelmatig aan een bloeddrukmeter. De verpleegkundige rent letterlijk van de ene patiënt naar de ander. Alle klachten komen als eerst bij hen terecht. Ze worden ingezet als tussenpersoon voor de arts.

Omdat er een tekort is aan verpleegkundigen, moeten de actieve verpleegkundigen harder werken. Het komt wel vaker voor, dat er te weinig mensen werken overdag. De patiënten moeten langer wachten, wanneer zij aan het belletje trekken. Ongeduldige patiënten vallen uit tegen de aanwezige verpleegkundigen. Deze voelen zich op hun beurt weer opgejaagd. Het werken in het ziekenhuis kan erg frustrerend zijn. Vooral als het grote werk op hen neer komt. Meer personeel zou geen luxe zijn. Elke keer als er bezuinigd moet worden gaat dit ten koste van verpleegkundigen of het onderhoudspersoneel. De twee functies, die het ziekenhuis draaiende houden. Zonder hen zou de behandeling van patiënten niet mogelijk zijn. En toch worden ze onderbetaald. En hebben ze de minste middelen tot hun beschikking. Het salaris of het inkomen van een verpleegkundige loopt zeer uiteen van instelling/ziekenhuis tot functie; zie hieronder de opsomming.

1. Minimaal bruto salaris van €1.680,- voor een beginnend Verpleegkundige op HBO 5 niveau. (Dit kan oplopen tot ong. €3.230,-, afhankelijk van CAO)

2. Verpleegkundige MBO niveau 2 tot 4 heeft een minimaal bruto salaris van €1.390,- bij 40-urige werkweek.

3. Bekijk ook in welke CAO je eventueel zult vallen, omdat dat van invloed zal zijn op de hoogte van het salaris.

Ondanks het harder werken zullen de verpleegkundigen altijd onderbetaald worden vergeleken met de artsen. Artsen hebben een veel hoger salaris tegenover veel minder uren. De arts of specialist heeft immers langer moeten studeren. De zware opleiding wordt beloond met een goed salaris tijdens het werken. Artsen genieten ook van allerlei andere voordelen in het ziekenhuis ten op zichtte van verpleegkundigen. Zelfs het eten wordt al klaar gezet in de koelkasten voor de nacht artsen. De verpleegkundige moet zijn eten en drinken zelf regelen. Het zijn juist deze kleine voordelen, die de artsen hebben ten op zichtte van de verpleegkundigen, wat het oneerlijk maakt.

Om verpleegkundige te kunnen worden moet je een opleiding HBO verpleegkunde (niveau 5) gestudeerd hebben of eventueel MBO-niveau 4. Zo eenvoudig is deze opleiding dus ook niet. Het vergt ook enige energie en studie. Kennis van geneeskunde is een must. Helpen moet je passie zijn om van dit vak je werk te kunnen maken. Soms is het erg ondankbaar. Veel werken, weinig verdienen en ook nog eens afgesnauwd worden. Dat is een beetje de werkdag van de verpleegkundige. Uiteraard zijn er ook mooie dingen. Mensen voelen zich beter door jouw hulp. Een bosje bloemen staat vaak al klaar bij een ontslag. Patiënten voelen zich dichterbij een verpleegkundige dan bij een arts.

HBO verpleegkunde studeren


2 reacties op “Een verpleegkundige zal nooit zoveel verdienen als een arts”


  1. Narelama zei op 11 januari 2012 om 00:24:

    Wat een stemmingmakerij. Minder uren dan artsen? Wat denk je, dat de artsen na de ronde lekker in bed duiken? Inderdaad, een arts doet niets anders dan de diagnose stellen ;-) wat denk je van aanvullend onderzoek, lichamelijk onderzoek (wat een verpleegkunige niet doen) en vele, aan artsen voorbehouden handelingen. Om maar te zwijgen van slecht nieuws gesprekken, diensten (die voor artsen vele malen langer zijn dan voor verpleegkundigen) en de verantwoordelijkheden. immers, als er iets mis gaat, id de arts veantwoordelijk. Bah, wat een naar artikel. imo werken artsen en verpleegkunidgen als een team, ieder doet waar zijn specefieke vaardigheden liggen. Ik raad de auteur aan om geneeskunde te gaan studeren en de andere kant eens te zien.


  2. Anoniem zei op 16 juni 2016 om 20:58:

    Hoewel ik als arts zijnde niet zal ontkennen hoe hard mijn verpleegkundige collega’s werken, slaat dit artikel kant nog wal. Als beginnend arts krijg ik een salaris gebaseerd op een werkdag van 7,5 uur..vandaag heb ik, zoals vaker wel dan niet 10,5 uur gewerkt en zal ik thuis nog eea uit moeten werken. En inderdaad, de verantwoordelijkheid voor een hele afdeling patiënten neem je na je werk ook mee naar huis.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace