Een te grote staatsschuld werkt drukkend op de begroting

dinsdag 1 oktober 2013 | geen reacties | in: Financieel, Nieuws

Verplichte rentebetalingen werken drukkend op de begroting

Heb je soms het gevoel dat je leeft met een gat in je hand? Iedereen geeft wel eens meer geld uit dan eigenlijk de bedoeling is zonder zich daar al te schuldig over te voelen. De gevolgen blijven immers erg beperkt. Maar beeld je in wat er zou kunnen gebeuren wanneer regeringen landen besturen met dezelfde instelling.

Het budget van een gemiddeld gezin is maar klein bier vergeleken met de begroting van een heus land. Toch is het van levensbelang voor de burger dat de regeringsleden hun uiterste best doen om de begroting van hun land zo goed mogelijk te beheren. Een begroting die niet in evenwicht is, leidt onherroepelijk tot staatsschuld.

In principe ontstaat staatsschuld op net dezelfde manier als eender welk type van schuld bij een alledaags gezin. Wanneer een bepaald land op lange termijn meer geld uitgeeft dan er beschikbaar is, ontstaat er een tekort. Dat tekort noemen economen dan staatsschuld. Het is de begroting waarmee precies bepaald wordt hoeveel een land mag uitgeven. De voornaamste bron van inkomsten voor een land zijn de belastingen.

In dat opzicht klopt het dat de burger mee verantwoordelijk is voor de begroting van het land waarin hij of zijn woont. Veel regeringen kiezen er dan ook voor om in tijden van staatsschuld meer belastingen te gaan innen. Op die manier kan de staatsschuld, of het gat in de begroting, vrij makkelijk worden gedicht. Wanneer dat geen optie is, gaat een regering naar bijkomende inkomsten moeten zoeken om de staatsschuld af te bouwen.

Een perfect afgestemde begroting is niet alleen belangrijk voor de inwoners van het land zelf, maar ook voor elk ander land waarmee er wordt samengewerkt. Zo ziet de Europese Unie er strikt op toe dat de staatsschuld van de lidstaten niet groter wordt dan drie procent. Gebeurt dat toch, dan wordt de monetaire stabiliteit van de Unie in gevaar gebracht. Wanneer de begroting van een lidstaat niet in orde is, dan komt de euro door staatsschuld in gevaar.

Regeringsleiders durven zo wel eens beweren dat de euro enkel zo sterk is als de zwakste lidstaat. Vreemd genoeg gebruikt Europa een wel erg speciale manier om lidstaten met een te hoge staatsschuld te beboeten. In een eerste stap zoekt de Unie mee naar middelen om de begroting terug in balans te krijgen. Werkt het land in kwestie niet mee, dan mag de desbetreffende regering zich verwachten aan een fikse boete. Een enorme boete bovenop een dreigende staatsschuld, die kan je natuurlijk missen als kiespijn.

Een laatste redmiddel is dat landen lenen bij grote banken om het gat in hun begroting te dichten. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zo al heel wat regeringen gered van een te grote staatsschuld. Hoe dan ook, voor de burger is het cruciaal dat de begroting op ieder moment in het fiscale jaar perfect in orde is. Geen enkele financiële entiteit kan overleven op krediet. In dat opzicht lijkt de begroting van een land opnieuw sterk op het budget van een groot gezin. Is je budget niet in orde, dan blijf je met schulden achter.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace