Een nieuw huis bouwen, maar uw oude huis staat nog steeds te koop?

maandag 30 september 2013 | geen reacties | in: Financieel, Handig

Welke leningen zijn er beschikbaar voor huizen die gebouwd moeten worden

Een huis bouwen, voor de gemiddelde Nederlander is het een droom die uitkomt. Toch is het financieel niet altijd makkelijk om die droom waar te maken. Jonge stellen doen dan ook vaker een beroep op het woonkrediet. Het woonkrediet, een lening die ook wel gekend is onder de naam hypothecair krediet, is in feite niets anders dan een lening aan een vaste of een variabele rente. Komt iedereen in aanmerking voor het woonkrediet? In principe wel, maar toch zijn er een aantal aspecten waar je als consument best rekening mee houdt.

Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat het woonkrediet als concept eigenlijk een verzameling is van een aantal andere leningen. De meest voorkomende vorm van het woonkrediet is de klassieke hypothecaire lening. Deze optie is erg veilig in vergelijking met de andere vormen van het woonkrediet aangezien er hier zelden met een variabele rente wordt gewerkt. Is deze optie daarom dadelijk de beste keuze? Niet noodzakelijk. Het is erg belangrijk dat je eerst alle mogelijkheden bekijkt voor je kiest voor een bepaalde vorm van het woonkrediet.

Wat leningen betreft, is er geen algemeen toepasbare standaardformule. Wat werkt voor jou, werkt daarom nog niet voor je buren of voor je vrienden. Je doet er dan ook goed aan om binnen te stappen bij een aantal grootbanken en een offerte voor het woonkrediet op maat te vragen. Vergeet daarbij niet om duidelijke informatie te vragen rond de rente die aan je woonkrediet wordt gekoppeld. Jongeren laten zich vaak overdonderen door de hoeveel info die op hen afkomt en vergeten daarbij dat je heel wat kan besparen aan de hand van je rente. Vind je dat de rente te hoog ligt? Zeg dat dan meteen. Voor een grootbank is de rente immers niets meer dan een statistisch gegeven, maar voor een gezin kan een te hoge rente de financiële doodsteek betekenen.

Woonkrediet huis bouwen

Bovendien verwachten bepaalde grootbanken dat je ook een aantal nevenproducten van hen afneemt wanneer je beslist om een woonkrediet bij hen aan te gaan. Een schuldsaldoverzekering, een levensverzekering of misschien zelfs een compleet pakket. Natuurlijk zijn die dingen niet gratis. Laat je geen rad voor de ogen draaien. Uiteindelijk betaal je misschien voor producten die voor jou helemaal niet nuttig zijn.

Wanneer je een woonkrediet op maat hebt gevonden, kan het avontuur echt beginnen. Op basis van het effectieve bedrag en de afgesproken rente betaal je maandelijks een bedrag af totdat je woonkrediet helemaal is afgelost. De termijn waarop dat gebeurt, die bepaal je zelf. Kies je voor een variabele rente, dan is het goed mogelijk dat je woonkrediet sneller afgelost kan worden. Hou er dan ook meteen rekening mee dat een variabele rente ook betekent dat je misschien meer zal betalen. Uiteindelijk weet niemand hoe de financiële markt zich zal gedragen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace