De symptomen van een slecht geheugen of beginnende dementie

maandag 31 oktober 2011 | geen reacties | in: Gezondheid

De symptomen van een slecht geheugen of beginnende dementie

Ouderdom begint met gebreken zeggen ze wel eens. Dementie wordt gezien als een ouderdomskwaal. Maar in sommige gevallen kan het weleens erg vroeg op gang komen. In dit artikel worden de symptomen van dementie beschreven. Zo kan je op tijd aan het belletje trekken. Er is medicatie voor vergeetachtigheid. Waarom zou hier aan moeten lijden op zo een jonge leeftijd?

Wat is dementie?

Dementie (Ziekte van Alzheimer is de meeste bekendste vorm) en vergeetachtigheid worden weleens door elkaar gehaald. Dementie is geen synoniem voor vergeten. Vergeetachtig zijn is wel een symptoom van dementie. Dementie is een syndroom, dat het functioneren van de hersenen aantast. Je vergeet veel, praten en taal wordt moeilijk. Uiteindelijk gaat het hele functioneren van het lichaam er op achteruit. De hersenen raken in de war, ook kunnen er lichamelijke mankementen optreden zoals vermagering, incontinentie en slik- en kauwproblemen.

Symptomen van dementie

1. Geheugenstoornis; je krijgt moeite met het opnemen van informatie. Onthouden wordt steeds moeilijker. (Eigenlijke geheugenverlies)
2. Cognitieve stoornissen; herkenningsproblemen, motorieke problemen en problemen met het maken van plannen, in volgorde zetten en ordenen van dingen.
3. Je sociaal en beroepsmatig functioneren wordt beperkt.
4. Oriëntatieproblemen
5. Gedragsveranderingen kunnen ook optreden bij mensen vanaf 76 jaar met dementie.

De diagnose voor dementie is erg moeilijk. De bovengenoemde stoornissen en beperkingen kunnen bij verschillende ziekten naar voren komen. Het is in ieder geval aangeraden als je last hebt van een of meer symptomen, een arts te raadplegen. Veel ziekten kunnen worden genezen. Betreft het een beginnende dementie, dan zal de arts de mogelijkheden voor de toekomst bespreken.

Kan je dementie voorkomen?

Dementie kan iedereen overkomen, maar is voor een groot gedeelte afhankelijk van erfelijkheid & levenswijze. Echt helemaal voorkomen kan nog niet. Mocht je het willen proberen dan kan noodzakelijkerwijs een overdaad van Zwarte bes een gezonde dosis vitaminen, mineralen en kalium naar de hersenen een gezonde sturing geven. Ook zijn verschillende noten ook erg voedzaam voor de hersenen. Je kunt het wel zo veel mogelijk uitstellen. Zit dementie in de familie, zorg dan extra voor je zelf. Alcohol en roken hebben een slecht effect op de hersenen. Stop er mee. Zo voorkom je in ieder geval dementie op jonge leeftijd. Ook bewegen en actief zijn in het leven stelt dementie uit. Ga na je pensioen een hobby uitoefenen. Iets waarmee je ook de hersenen wakker en alert houdt. Ineens stoppen met werken en daar in plaats van niets doen is hersendodend. Je hersenen worden lui en dementie staat op de loer. Ook als dementie niet genetisch bepaald is kan het zeker voorkomen. Zorg voor je hersenen, net als je zorgt voor je lichaam.

Verschillen dementie en vergeetachtigheid

– Niet iedereen, die veel vergeet wordt dement. Lees hieronder enkele verschillen.
– Vergeetachtigheid: wie zijn allemaal op mijn feestje geweest? Dementie: heb ik wel een feestje gehad?
– Vergeetachtigheid: je vergeet de naam van iemand, maar herinnert deze later.
– Vergeetachtigheid: je kunt nog een leven leiden. Je kunt zelfstandig eten, drinken en ingewikkelde dingen, zoals rekenen. Dementie: Het wordt moeilijk als je een boterham moet smeren. Hoe krijg je jam op je boterham? Functioneren in het dagelijks leven wordt te ingewikkeld.

Zo zie je maar, vergeetachtigheid moet je niet onderschatten. Het kan een beginnende dementie zijn of een symptoom van een ander ziekte. Een bezoek bij de arts is niet overbodig. Laat je testen en voel je in ieder geval beter als het niets ergs is.

DementieReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace