Creationisme in Boeddhisme §5

dinsdag 22 november 2011 | geen reacties | in: Geschiedenis, Godsdienst

Creationisme in Boeddhisme §5

Er zijn ongeveer 400 miljoen Boeddhisten over de hele wereld verspreid. De meesten leven in Azië, Birma, Laos, China, Vietnam en Japan. De benaming ‘boeddhisme’ komt alleen in het westen voor. In Azië wordt deze godsdienst Boeddha-dharma (leer van de Boeddha) genoemd. Het Boeddhisme is niet gebaseerd op Goden of andere bovennatuurlijke gedachten. Het is een manier van denken en een manier van leven, met als doel eeuwige verlichting te vinden.

Boeddhisten bevolking

Hoe is het boeddhisme ontstaan? §5.1

Het Boeddhisme begon vanaf de vijfde eeuw voor Christus te ontstaan.  Een koningin, genaamd Maya, werd door wijzen bezocht die haar vertelden dat ze een zoon zou krijgen die later een Boeddha, heerser, zal worden. Ze kreeg een zoon die ze Siddharta Gautama noemde, maar stierf zelf vlak na zijn geboorte. De koning hield zijn zoon afgesloten van de rest van de wereld, waardoor het kind een erg ongelukkig leven had, ondanks al het luxe.

Jaren later kreeg hij een zoon, na getrouwd te zijn met zijn eigen nicht. Toen Siddhartha op een dag uit wandelen ging kwam hij vier mannen tegen, waaronder een asceet. Deze man had geen bezittingen en leefde van gunsten, zoals geld en voedsel, dat anderen heb gaven. Hij zag er gelukkiger uit dan je zou verwachten. Siddhartha had veel bewondering voor deze man en besloot om zelf ook het paleis te verlaten. Zijn doel was om een antwoord te vinden. Hij wilde weten waarom mensen zoveel moeten lijden.

Hij besloot zich ook af te zonderen en ging bij vijf andere asceten wonen. Na 6 jaar op die manier te hebben geleefd kwam hij erachter dat dit niet de juiste manier van leven was en zocht verder. Hij kwam op het idee om te gaan mediteren en besloot om daar niet mee te stoppen voordat hij een antwoord had gevonden op zijn vraag. Na achtenveertig dagen, kreeg hij op de negenenveertigste dag inzicht en wist hij wat hij aan dat lijden moest doen. Omdat hij dat inzicht kreeg, was hij verlicht, een Boeddha dus.

Hij wijdde de rest van zijn leven aan het onderwijzen van zijn leerlingen. Hij trok door heel India om te vertellen wat hij had geleerd. Zijn familie en de vijf asceten waren de eerste boeddhisten en volgelingen van de Boeddha. Hij wilde niet opgevolgd worden maar wenste dat zijn lessen bewaard bleven.

Wat zijn de heilige geschriften van het boeddhisme? §5.2

In het begin werden Boeddha’s lessen enkel mondeling doorvertelt. Pas na vijfhonderd jaar begonnen ze de teksten op te schrijven in boeken. Het mondeling doorvertellen werd meestal in versvorm gedaan, omdat dat beter te onthouden is. Tot vandaag de dag zeggen de meeste boeddhisten hun gebeden zingend op. Deze boeken kunnen worden verdeeld in twee delen: Theravada-geschriften en Mahayana-geschriften. Deze twee delen zijn elk in een andere taal geschreven. De Theravada-geschriften zijn in het Pali geschreven, in Sri Lanka. De Mahayana-geschriften werden in het Sanskriet geschreven. De mahayana-geschriften werden verwoest door de moslims, maar de inhoud was toch niet helemaal vernietigt. Alles werd opnieuw geschreven door geleerden.

De Theravada- en Mahayana geschriften bestaan weer uit vele boeken. Een voorbeeld van een Theravada-boek is Tipitaka wat ‘ de drie manden van de wet’ betekent.

De eerste mand bestaat uit regels voor monniken en nonnen.

De tweede mand is de leer van de Boeddha.

De derde mand legt de leer van de Boeddha uit.

De Mahayana-geschriften zijn in het Sanskriet en bevatten de originele geschriften van de Boeddha. Deze geschriften bestaan niet enkel uit oude teksten. Nieuwe tradities uit onder andere Tibet en Korea voegden latere teksten toe. Het doel van de Mahayana is het bereiken van het Boeddhaschap, wijsheid en verlichting. Het doek van de Theravada is het bereiken van de Nirvana, de kringloop van wedergeboorte en lijden.

Mahayana geschriftenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace