Conflicten en ruzies binnen menselijke relaties oplossen

donderdag 3 november 2011 | geen reacties | in: Gezondheid, Handig

Conflicten en ruzies binnen menselijke relaties oplossen

We zijn het niet altijd met elkaar eens. Dat hoeft ook niet. Iedereen heeft een eigen karakter en heeft een eigen mening over een bepaald onderwerp. Het is niet mogelijk om als 1 persoon te handelen. Conflicten en ruzies zijn dan ook niet altijd te vermijden. In alle soorten relaties, of dit in privé situatie is of op het werk, ontstaan kleine onenigheden. Het is aan ons om deze problemen op een nette manier op te lossen. Elkaar de kop inslaan hebben we achter gelaten in de prehistorie en gebeurde alleen door Neanderthalers.

Blijf kalm

Het is erg moeilijk om het hoofd koel te houden als de tegen partij zijn zin probeert door te drammen. Jij bent het hiermee duidelijk niet eens. Kwade gevoelens borrelen op. En toch moet je rustig blijven. We zijn mensen, en we lossen onze problemen door middel van praten op. Voel je boosheid of agressie, dat opkomt, tel tot tien. Trek je even terug. Laat de tegen partij ook tot zinnen komen. Kwaad maakt erger.

Luister naar elkaar zeker in het huwelijk

Laat de tegenpartij, zijn woord doen en probeer elkaar behoeftes aan te voelen. Val hem niet aan tijdens zijn verhaal. Hierdoor wordt hij geïrriteerd en boos. Hij laat zijn verhaal gaan en valt jou aan. Dat willen we niet. Toon op zijn minst interesse in wat hij te zeggen heeft. Dit betekent nog niet dat je er mee eens bent. Probeer je eigen mening te geven en vertel waarom jij er niet hetzelfde over denkt. Uitleg van beide partijen kan ertoe leiden, dat er een compromis wordt afgesloten. Gebrek aan kennis en ervaring kan ervoor zorgen, dat je een ander mening vormt.

Onafhankelijk opinie

Lukt het communiceren niet? Schakel dan een onafhankelijke bemiddelaar in. Laat hem het woord voor jullie voeren. Hij luistert naar beide verhalen en brengt deze op de juiste manier over op de tegenpartij. In de meeste gevallen voorkomt dit grotendeels agressie en boosheid. Voordelen en nadelen worden uitgebreid bepraat en de conclusies geven een oplossing.

Blijf bij het onderwerp

Als er al onenigheden zijn, is het belangrijk dat je niet afdwaalt van het onderwerp. Er zijn immers meningsverschillen over deze kwestie en andere onderwerpen zijn niet van belang. Wanneer andere dingen erbij worden betrokken, wordt het verhaal onduidelijker en zorgt dit weer voor irritaties. Na een tijdje merk je al gauw, dat je ruzie maakt om niet relevante dingen. Een oplossing voor het echte probleem wordt alsmaar uitgesteld.

Oplossing

Wanneer je aan de bovengenoemde punten houdt, is het probleem sneller opgelost. Kalm blijven en inschakelen van een onafhankelijke derde werkt. Oplossen van een ruzie, waarin je zelf bent beland is altijd moeilijk. Vooral als de standpunten en belangen van beide partijen tegenover elkaar staan. Probeer elkaars belang te begrijpen en denk niet dat jij de enige goede oplossing hebt. Wees duidelijk in jou standpunt, maar gun de tegenpartij zijn standpunt uit te leggen. Geef toe, als hij gelijk heeft. Maak er geen onnodig groot ding van. Af en toe meegaan met de tegenpartij, betekent nog niet dat jij slap bent. Een volgende stap in het positieve begeleiding van het proces kan zijn meditatie, een psycholoog of nieuwe gezonde keuzes maken.

Ruzie met conflictenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace