CashFlow » financiën bijhouden met een huishoudboekje of kasboek

maandag 7 januari 2019 | geen reacties | in: Overig

huishoudboekje maken

Om goed inzicht te verkrijgen in uw inkomen en uitgaven is het bijhouden van een kasboek een goed idee. Als je moeite hebt met rondkomen zal een huishoudboekje precies in kaart brengen wat de kosten en baten zijn van uw huishouden.  Om minder uit te geven en te besparen op al je dure uitgaven zal een kasboek een goed hulpmiddel zijn om je daarbij te helpen.

Zelf met Excel een kasboek maken met overzicht van je financiën is mogelijk, maar er bestaan ook (online) kasboekprogramma’s. Een begroting opstellen om maandelijkse inkomsten en maandelijke uitgaven op een rij te zetten, zodat je je financiële administratie overzichtelijk houd.

Want geen goed overzicht hebben van je tegoeden is misschien wel de hoofdoorzaak van schulden, geldtekort of een belabberde cashflow. Hoe houd je een huishoudboekje bij? En hoe leer je budgetteren, zodat je in iedergeval een gezonde financiële huishouding hebt? Daarvoor kun je o.a. CashFlow gebruiken.

De sleutel tot financieel succes is een mooi overzicht

Afhankelijk van je uitgaven en inkomsten per maand (of per week) kun je een flexibel financieel plan maken en overzicht houden. Mensen die makkelijk geld uitgeven en wat meer impulsiever zijn bij hun uitgaven, houden er meestal niet een gezonde financiële administratie op na. Als je je loon gestort krijgt, heb je meestal nog een stukje maand over waar je rekening mee dient te houden.

Rood staan op je rekening komt relatief vaak voor, zo’n 23% van de mensen staat elke maand rood. Probeer niet langdurig rood te staan, want dat is nog duurder dan normaal. Tussen 8% en 14% rente word er gehanteerd door de bank op roodstand van je bankrekening. Slim is het om niet meer uitgaven te creëren dan inkomsten en met een huishoudboekje van CashFlow leer je verstandig budgetteren.

probeer gratis CashFlow kasboekprogramma

Zelf budgetteren, wijsheid of waanzin?

Budgetteren is geen vies woord, maar wel essentieel als je geld wilt besparen. Je kunt voor verschillende doeleinden een budget opmaken en daarmee geldbedragen te reserveren. Zo kun je een budget maken om goed overzicht te krijgen van je financieel plan; bijvoorbeeld sparen voor een autovakantie naar Oostenrijk, geld voor winkelen, museau, terrasjes, huishoudkosten etc. Je inkomen is het primaire gedeelte  van je budget, want zonder inkomen ook geen maandelijkse uitgaven.

Op je bankafschrijvingen kun je zien waar je maandelijks geld aan uitgeeft; denk aan brandstof, geldopnames, kleding, zorgverzekering en boodschappen. Via het kasboekprogramma van CashFlow kun je eenvoudig je uitgaven en inkomsten beheren. Je maandelijke uitgaven en inkomsten staan nu netjes gecategoriseerd per bank, per jaar en per maand.

Als je je huishoudboekje gaat bijhouden krijg je goed inzicht en kun je selecteren waar je op wilt besparen. En waar je nog eventueel voor wilt sparen. Uitrekenen per rubriek wat je maandelijks hebt uitgegeven m.b.v. bonnetjes die je moet bewaren is een handige optie om aanpassingen te maken in je bestedingsgedrag.

Het bewaren van bonnetjes is altijd een goede optie, omdat je daarmee altijd nog goederen kunt ruilen. Wekelijks door je bankafschriften speuren naar je pinbetalingen is ook een klus dat moet gebeuren. Pinbetalingen houd je in je huishoudboekje ook aanwezig en zo nodig maak je één geldopname per week voor je boodschappen. Zodat je niet onnodig geld uitgeeft aan kleine koopjes.

Door je uitgaven te analyseren en consequent te blijven werken om je kasboek up-to-date te houden krijg je meer inzicht in je uitgavenpatroon. Je zult zo sneller geld kunnen besparen, omdat onnodige uitgaven niet meer verricht zullen worden. Geef je toch meer geld uit dan gepland, dan zie je dat direct in het systeem daar het rood gemarkeerd zal worden. Op naar een financieel schulden vrije toekomst.

Probeer CashFlow nu gratis!Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace