Bijzondere fietsroutes die langs mooie locaties in Nederland leiden

maandag 8 oktober 2012 | geen reacties | in: Handig, Vakantie

Bijzondere fietsroutes die langs mooi locaties in Nederland leiden

Nederland wordt niet voor niets het fietsland bij uitstek genoemd. In geen enkel ander land in de wereld wordt er zoveel gefietst als hier. En in ons land ligt er meer dan 18.000 kilometer aan fietspaden uitgestrekt op je te wachten. Ontdek ons prachtig land via de vele fietsroutes, wij zetten een paar van de meest bijzondere fietsroutes voor je op een rijtje.

Duinenroute

Hou je van de natuur, het strand en de duinen? Dan is de Duinenroute zeker aan te raden. Je komt langs schilderachtige landschappen, zuivere meertjes en je kunt de zee ruiken. Bovendien zie je misschien wel een wilde vos of hert in de duinen. Het mooie is, voor de Duinenroute heb je eigenlijk helemaal geen GPS of afgedrukte routekaart nodig. Langs de kust ligt er voor minstens honderd kilometer aan fietspaden, die eigenlijk allemaal aan elkaar vast liggen, soms ligt er een dorpje tussen, maar het komt er op neer dat het alsmaar rechtdoor is. De weg is makkelijk te volgen zolang je parallel aan de zee blijft. De duinenroute loopt voornamelijk vanaf Den Helder in het noorden tot en met Hoek van Holland in het zuiden. De bezienswaardigheden die je ziet zijn er teveel om op te noemen, maar hieronder enkele highlights.

Bezienswaardigheden onderweg:

Katwijk:

De duinen van Katwijk zijn uitgestrekt en zeer gevarieerd en een echte aanrader. De noordkant van het dorp biedt een schitterende duinfietspad richting Noordwijk en als je via de zuidkant Katwijk verlaat, dan ga je richting Scheveningen. Beiden kanten zijn de moeite waard en leiden je langs stuivend zand en valleien vol bloemen en meertjes. Kijk niet gek op als je aan de zuidkant van de boulevard van Katwijk, ineens een tempel ziet staan met een goudkleurige koepel. Dat is een Soefitempel en is een onverwacht gebouw midden in de duinen.

Schoorlse duinen

Direct ten noorden van Bergen liggen de Schoorlse duinen met verharde fietspaden. Als je niet bang bent voor een beetje klimmen en dalen, dan moet je zeker deze duinen bedwingen. Het is Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen van ons land. Volop ruimte om je krachten te meten en uit te waaien dus. Het gebied staat ook bekend om de tientallen vogelsoorten en de mooiste paddenstoelen. Midden in de duinen tref je er ook het buitencentrum waar uiteenlopende activiteiten worden georganiseerd en het bosbrasserie IJgenweis waar je een kop koffie kunt drinken en kan genieten van biologische streekproducten.

fietsroute

Schijndelroute (Brabant) 44 km

Brabant is een prachtige provincie om te ontdekken. Niet alleen voor de rustgevende natuur, maar ook door de vele kastelen die er te vinden zijn en de Bourgondische sfeer die er heerst. De Schijndelroute is een prachtige fietsroute van 44 kilometer waarbij je fietsend over de oude dijken de omgeving van Schijndel ontdekt, dwars door de natuurgebieden heen en waarbij je via veel historische bezienswaardigheden weer terug naar Schijndel fietst.

Bezienswaardigheden onderweg:

Kasteel Heeswijk

De Schijndelroute brengt je onder andere langs het kasteel Heeswijk dat enigszins verscholen ligt in het bosrijke Brabantse land tussen Den Bosch en Eindhoven. De voormalige waterburcht uit de 11e eeuw staat er na de meest recente restauratie karakteristieker en fraaier bij dan ooit tevoren en toont zich, al naar gelang de lichtval, ieder seizoen net weer even van een andere kant.

Landgoed ‘Seldensate’

Ook kom je langs de ruïne van het oude landgoed ‘Seldensate’ dat in de Middeleeuwen een luxe buitenverblijf voor welgestelde mensen was. Stap hier even van je fiets af en neem de tijd om het landgoed eens te bekijken. Met wat geluk zie je misschien wel een van de bijzondere vogels die er leven, zoals de boomklever, boomkruiper, wielewaal, ransuil, staartmees of de grote bonte specht. In de duiventoren naast de ruïne is een nestkast voor de kerkuil geplaatst.

Brabants landschap

Routekaart

Ben je enthousiast geworden over de Schijndelroute, neem dan een kijkje op:
http://www.fietsen.123.nl/entry/8478/de-mooie-omgeving-van-schijndel-1/fietsroutes
Daar vind je de volledige route en kun je deze ook afdrukken.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace