Bijzondere bijstand aanvragen voor noodzakelijke kosten & situaties

vrijdag 13 juli 2012 | geen reacties | in: Financieel, Huishouden

Financiën en schulden

Bijzondere bijstand: financiële hulp voor noodzakelijke kosten in bijzondere situaties

Komt u voor onverwachte kosten te staan en kunt u deze zelf niet betalen? Dan biedt de gemeente u financiële hulp in de vorm van bijzondere bijstand. Voorwaarden zijn dat het gaat om bijzondere omstandigheden en om noodzakelijke kosten. Bovendien moeten deze kosten nergens anders vergoed worden.

Daarnaast mogen de kosten niet door een andere instantie (bijvoorbeeld de zorgverzekering van ONVZ) als niet noodzakelijk zijn aangemerkt. De kosten kunnen eenmalig zijn, maar kunnen ook vaker voorkomen. Het kan gaan om allerlei soorten kosten.

Voor wie? 

Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen, of u nu loon, pensioen of een uitkering ontvangt. Ook ondernemers kunnen in aanmerking komen. Of u recht heeft op bijzondere bijstand hangt ondere af van het inkomen en vermogen van u en uw gezinsleden. De gemeente hanteert hiervoor inkomens- en vermogensgrenzen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen is, hoe minder bijzondere bijstand u ontvangt.

Wat zijn bijzonder omstandigheden?

Of de omstandigheden bijzonder zijn of niet, hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor kosten die iedereen maakt, zoals voor eten, kleding, huur en de aanschaf van een koelkast of wasmachine, kunt u meestal geen bijzondere bijstand aanvragen.

Maar heeft u bijvoorbeeld door ziekte meer waskosten en meer kledingslijtage, dan zijn de omstandigheden bijzonder. Het moet gaan om kosten die u niet kon voorzien of waarvoor u geen geld kon reserveren.

Waarvoor kunt u bijzondere bijstand aanvragen?

U kunt onder andere bijzondere bijstand aanvragen voor:

  • verhuis- en inrichtingskosten die worden gemaakt in verband met een noodzakelijke en onvoorziene verhuizing waarvoor geen andere vergoeding wordt ontvangen;
  • extra medische kosten waarvoor geen of een geringe vergoeding wordt ontvangen, zoals een bijdrage in de aanschaf van orthopedische schoenen of kosten voor een pruik, kunstgebit;
  • extra waskosten van kleding en beddengoed door ziekte of handicap;
  • kosten bewindvoering in verband met beschermingsbewind;
  • reiskosten om bijvoorbeeld uw familie in het ziekenhuis buiten uw gemeente te bezoeken
  • woonkosten boven de maximale huursubsidiegrens
  • extra stookkosten door ziekte of handicap

Hoe vraagt u bijzondere bijstand aan of staan uw kosten er niet bij?

Het aanvragen van bijzondere bijstand kunt u regelen bij het loket Bijzondere bijstand van uw gemeente. Kijk op de website van uw gemeente om te zien of u mogelijk toch in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Ook als uw kosten er niet bijstaan.

geld bijzondere bijstandReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace