Bijstandsuitkering aanvragen » hoogte uitkering, voorwaarden en rechten

donderdag 9 augustus 2018 | 1 reactie | in: Financieel

Iedereen in Nederland die een legale verblijfsstatus heeft, kan bij zijn of haar gemeente rechtmatig aanspraak maken op een sociale uitkering zoals een bijstandsuitkering. Bijstand is voor iedereen zonder eigen inkomen/werk. Het is onderdeel van de verzorgingsstaat en men kan met dat geld zichzelf voorzien in eigen onderhoud om huur, voedsel & verzekeringen te betalen. Sociale zekerheid is een afgedwongen vorm van solidariteit, want iedere belastingbetaler betaald er premie voor om de uitkeringen te kunnen blijven betalen.

Een bijstandsuitkering kan een negatieve connotatie hebben, omdat het word geassocieerd met werkeloosheid. Maar voor veel mensen is het noodzakelijk om een bijstandsuitkering aan te vragen. Omdat ze anders niet in levensonderhoud kunnen voorzien. Wil je zeker zijn dat je door anderen er niet op word afgerekend, meld je dan z.s.m. aan bij het arbeidsbureau of uitzendbureau om weer snel aan de slag te kunnen.

Niet elke aanvraag voor bijstand die word ingediend zal worden gehonoreerd en mogelijk nadien als ongeldig worden verklaard. Met de financiële verruiming in de vorm van een bijstandsuitkering vanuit de Wet Werk en Bijstand (WWB), moet je aan verschillende voorwaarden en plichten voldoen. Voor meer informatie over de bijstandsuitkering lees je verder.

Voorwaarden voor een bijstandsuitkering 2018

De meest wezenlijke en fundamentele plichten om aan te voldoen zijn de voorwaarden van de gemeente om een bijstandsuitkering te kunnen ontvangen, die luiden als volgt;

✓ U bent woonachtig in Nederland.
✓ Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart.
✓ U heeft geen eigen inkomen of eigen vermogen om in uw eigen levensonderhoud te voorzien.
✓ U kunt geen aanspraak maken op een andere uitkering van het UWV (zoals een IOW, Wajong, WW-, of WIA-uitkering).
✓ U zult volledig meewerken om uw kans op werk te vergroten en samen met de jobcoach te kijken om eventueel een sollicitatietraining, opleiding of taalcursus te volgen.
✓ U zit niet in een huis van bewaring of de gevangenis e.d.

Benodigde documenten en gegevens die van belang zijn

Om het traject met uw gemeente of UWV uitkeringsinstantie op te starten dient u in het bezit te zijn van een DigiD en paspoort. Als u nog niet in het bezit van een DigiD (of als hij is verlopen), dan kunt u die aanvragen op de website van DigiD. Verder heeft u uw persoonlijke gegevens bij de hand, inkomensgegevens, gegevens over (gezamenlijk) vermogen, gegevens over uw woon- en leefsituatie.

Nederlandse gemeenten moet van de overheid zich houden aan bepaalde elementen, zoals een zoektijd voor uitkeringsgerechtigden. Deze bedraagt ongeveer 28 dagen en in deze periode dient men een beroepsopleiding of sollicitaties uit te voeren. Na 28 dagen kan uw recht op een bijstandsuitkering worden vastgesteld, maar sommige gemeentes zijn hier meer coulant in. Zij hanteren geen zoektijd. Want ook voor nieuwe Nederlanders word deze inspanningsperiode niet gehanteerd.

tip voor werkzoekenden: Het meest complete boek voor het schrijven van een eigen moderne sollicitatiebrief! Klik hier.

Waarom een bijstandsuitkering aanvragen?

Als je zelf geen inkomen meer hebt kun je een bijstand aanvragen die jouw voorziet in je levensbehoeften. Je kunt er geen huis van kopen, want het is niet voldoende verdiencapaciteit om een hypotheek te kunnen afsluiten. Onder strikte voorwaarden is het toegestaan om een auto te hebben, omdat het de kans op betaald werk voor jou in de toekomst vergroot. Nieuwe armoede onder Nederlanders wordt hiermee uitgesloten.

Een bijstandsuitkering bezitten is geen vorm van parasiteren, omdat zelfs mensen met een bijstandsuitkering hun steentje moeten bijdragen in de samenleving met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Wil jij een studie volgen naast je bijstandsuitkering? Vraag je cliëntmanager naar de rechten, plichten en achtergrondinformatie van zo’n (nieuw) studie-, werktraject.

bijstandsuitkering aanvragen

Bijstand aanvragen in uw gemeente

Afhankelijk van uw woonplaats, kunt u in uw eigen gemeente een bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente zal dan de aanvraag in behandeling nemen en zodoende (middels een brief) een spoedadvies geven binnen het tijdsbestek van 8 weken. Hieronder de links naar de grote steden voor aanvraag:

Bijstandsuitkering Amsterdam
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Amsterdam

Bijstandsuitkering Eindhoven aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Eindhoven

Bijstandsuitkering Rotterdam aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Rotterdam

Bijstandsuitkering Groningen aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Groningen

Bijstandsuitkering Den Haag aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Den Haag

Bijstandsuitkering Leiden aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Leiden

Bijstandsuitkering Utrecht aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Utrecht

Bijstandsuitkering Bergen op Zoom aanvragen
Aanvragen bijstandsuitkering / WWB Bergen op Zoom

Wanneer krijg ik mijn bijstandsuitkering na het aanvragen?

Binnen acht weken na het aanvragen van de bijstandsuitkering / WWB en afhankelijk van uw achtergrond wordt uw recht op bijstand vastgesteld. Als de beslissing is gevallen krijgt u hier zo spoedig mogelijk bericht van. Vanaf het moment dat u de aanvraag heeft ingediend krijgt u bijstand.

De hoogte van een bijstandsuitkering

Geld sparen in de bijstand is nauwelijks mogelijk, omdat je bijna geen cent te makken hebt. De hoogte van de uitkering kan verschillen per gemeente en de samenstelling van het huishouden, maar de bedragen liggen behoorlijk dicht bij elkaar.

Bijstandsnormen die gelden per 1 juli 2018:

Vanaf 21 jaar tot AOW-leeftijd per maand netto exclusief vakantiegeld:
✓ Paar: €1340 netto per maand
✓ Alleenstaande ouder: €932 per maand
✓ Alleenstaande: €655 per maand
✓ Daklozenuitkering: €480 per maand
✓ Beschermd wonen of wonen in een instelling: €332 per maand
✓ Maximale toeslag alleenstaande (ouders): €258 euro (Vakantietoeslag 16,37 euro)

Vermogenstoets bijstandsuitkering

Bent u vermogend en bezit u bijvoorbeeld spaargeld, goud, aandelen, onroerend goed, auto, bitcoins dan dient u eerst dit vermogen ”op te eten”. Oftewel op te maken voor eigen onderhoud, voordat er een uitkering kan worden verstrekt. Alleenstaanden of alleenstaande ouderen mogen maximaal een eigen vermogen van rond de 5.685 euro (in 2018) hebben. Voor mensen die samenwonen geldt een maximaal eigen vermogen van rond de 11.370 euro (in 2018).

Bijstandsuitkering en vrijwilligerswerk

Mensen die een bijstands uitkering ontvangen moeten al een hele ratjetoe aan bezuinigingen doorvoeren. In alle hoeken en plooien word er gezocht naar geld, maar als je vrijwilligerswerk doet mag je onkostenvergoeding ontvangen. De gemeente mag dit toestaan om werkervaring op te bouwen, cumulatief mag je (voor wie ouder is dan 27 jaar) maximaal 150 per maand bovenop je uitkering ontvangen. Als er geen relevante werkervaring wordt opgedaan, geldt een lager van maximaal 95 per maand.

Geld lenen in de bijstand

Mensen in de bijstand zitten al in een zeer penibele financiële situatie, de bijstands uitkering is zeer schraal en bied weinig mogelijkheden tot grotere aankopen. Het kan voorkomen dat iemand in de bijstand een extra geldbedrag nodig heeft, om iets meer ademruimte te creëren. Een wasmachine, goedkope tweedehands auto (voor werk), een degelijke stofzuiger, goede kledij, schulden aflossen.

Voor mensen met een bijstands uitkering is geld al een groot obstakel om uit te geven en (zoals besproken) belangrijke zaken aan te schaffen. Die je mogelijk wel nodig hebt, om je leven vooruit te helpen. Een mogelijk optie zou kunnen zijn om via de bijzondere bijstand van je gemeente geld te lenen. Dat proces loopt dan via de Stadsbank.

Je ontvangt dan een voorschot (of lening die je evt. terugbetaalt met rente) om de beginnende kosten te betalen die nodig zijn om je leven op de rit te krijgen. Want als je elke keer teleurgesteld in je geldkistje moet kijken om te zien of er nog wat munten of briefgeld in zit, maar het blijkt dat die dan leeg staat. Daar kun je hoorndol van worden.

GRATIS een eigen onderneming BEGINNEN met je eigen ideeën! De Gemeente Heeft Een Speciale Kortingspagina Online Gezet Om Te Starten Voor Iemand Met Bijstand (KLIK DUS NU HIER)

Affiliate Marketing Revolutie

Verdienen met thuiswerk i.v.m schulden

tips om uit de bijstand te komen

Geldzorgen. Dat is niet prettig en zeer stressvol. Maar daar kan een einde aan komen. Heb jij een bijstandsuitkering en wil jij je eigen loon verdienen? Zelfs voor slimme mensen is het maken van domme keuzes onafwendbaar waardoor ze teveel poen verliezen. Er ontstaan schulden of ze waren miljonair en zijn later in de bijstand terecht gekomen. Mede doordat een uitgavepatroon volledig uit de hand liep.

Een bijstandsuitkering levert meestal niet meer op dan werken, maar is beschikbaar voor de allerarmste. En sommige gezinnen moeten rondkomen van 50 euro per week. En zijn onder toezicht van een bewindvoerder geplaatst. Of soms zelfs nog minder. Mede door de schulden, maar ook door de lage uitkering.

Wil je je eigen financiële zaken ordentelijk laten verlopen en zelfs je eigen inkomen opbouwen, dan bestaat er een kans om je leven te verbeteren. De Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard is een cursus die jou leert om geld te verdienen. Dus geen lage bijstandsuitkering meer. Maar een loon van tenminste €1400 bruto per maand na 3 maanden gegarandeerd. Gecreeërd door zelfstudie volgens de cursus.

Je bouwt een eigen afhankelijkheidsrelatie op met Jaco Meijaard en hij leert je alle kneepjes van het vak om producten te verkopen. Eigen bedrijf of website bouwen behoort ook tot de mogelijkheid! Een complete cursus met verschillende componenten om jouw z.s.m. van een gegarandeerd en vast inkomen te voorzien. Neem deze kans nu, het is geen moeilijke transitie en je zult niet falen. Mocht je toch slechte ervaringen ondervinden met de cursus, dan stort Jacko Meijaard je vergoeding terug. Dus een 30-dagen-niet-goed-geld-terug garantie!

vlug een bijstand aanvragen


1 reactie op “Bijstandsuitkering aanvragen » hoogte uitkering, voorwaarden en rechten”


  1. Een keukentafelgesprek met iemand van het WMO loket voor de zorgtoets zei op 31 december 2018 om 20:50:

    […] Dat kan bijvoorbeeld een mantelzorger zijn, maar ook een familielid of vriend of vriendin. Het aanvragen van een WMO-gesprek kan bij elke gemeente weer anders zijn. Bij sommige gemeenten moet je vooraf bijvoorbeeld eerst een aanvraagformulier invullen of een WMO-keukentafelgesprek online via de website van de gemeente aanvragen. […]Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace