Beste spaarrekening om te kunnen openen voor spaarprogramma’s

donderdag 26 januari 2012 | geen reacties | in: Financieel, Handig, Sparen

Beste spaarrekening om te openen en gebruiken voor spaarprogramma’s

Om maar meteen met de deur in huis te vallen kunnen we niet anders dan aangeven dat er eigenlijk niet zoiets als een beste spaarrekening bestaat. Natuurlijk bestaan er zeer goede spaarrekeningen die met kop en schouders boven de gewone spaarrekeningen uitsteken, maar een echte beste spaarrekening kunnen we u niet voorstellen. Het is immers zo dat de beste spaarrekening eigenlijk heel subjectief is. Met andere woorden, wat de beste spaarrekening voor u is hoeft niet meteen ook de beste spaarrekening voor uw buurman te zijn. Veel hangt in deze af van uw persoonlijke voorkeur en vereisten. De ene persoon zal er bijvoorbeeld geen probleem mee hebben wanneer zijn spaargeld voor enkele jaren wordt vastgezet terwijl een andere persoon ten allen tijde zijn geld zal willen kunnen opvragen. In dit artikel vertellen we u graag hoe u de voor u beste spaarrekening kunt vinden.

Waarom een spaarrekening afsluiten?
De eerste vraag die u zichzelf dient te stellen is waarom u er voor kiest om een spaarrekening af te sluiten. Veel mensen kiezen er voor om een spaarrekening af te sluiten zonder eigenlijk goed te beseffen waarom ze dat doen. Vaak geven ze dan maar gewoon als antwoord “om een beetje geld opzij te hebben staan”. Is dit een fout antwoord? Niet perse, want ook dat kan een reden zijn om geld te sparen op een spaarrekening, maar er zijn veel mensen die het doen omwille van een iets of wat diepgaandere reden. Misschien sluit iemand bijvoorbeeld wel een spaarrekening af voor zijn of haar kind, of misschien wel om te sparen voor een mooi pensioen… In dit laatste geval kunnen we u al meteen aangeven dat een spaarrekening niet de meest geschikte oplossing vormt. In dit geval kiest u er (afhankelijk van het bedrag dat u iedere maand kunt sparen) immers beter voor om een zogenaamde pensioenverzekering af te sluiten. Let wel, bij deze laatste kunt u het geld niet opvragen vooraleer u de gewenste pensioenleeftijd heeft bereikt. Zoals u ziet is de reden waarom u er voor kiest om een spaarrekening af te sluiten zeer belangrijk.

Beste spaarrekening
Vaste of vrije geldafhaling?

Het tweede punt waar u even stil bij dient te blijven staan is het feit of u wenst dat er een vaste of vrije geldafhaling plaats kan vinden. Een vrije geldafhaling wil eigenlijk gewoon zeggen dat u steeds over de mogelijkheid beschikt om het opgespaarde geld ten allen tijde terug op te vragen. Geeft u, uw voorkeur aan een vaste geldafhaling, dan is het uitermate belangrijk om goed na te denken over de periode waarvoor u, uw geld wenst vast te zetten. Velen kiezen er in dit geval immers voor om te beginnen met een jaarlijkse periode terwijl anderen de stap durven te wagen om hun spaargeld voor bijvoorbeeld 3 jaar vast te zetten. Hoe dan ook is deze keuze zeer bepalend voor de rente waarop u kunt rekenen. Hoe langer uw geld vaststaat, des te hoger de rente zal zijn waarop u kunt rekenen.

Hoeveel rente?
De beste spaarrekening is voor veel mensen natuurlijk ook de spaarrekening met de hoogste rente. Dit sluit meteen ook aan op bovenstaande waaruit blijkt dat de looptijd van de spaarrekening (en dan vooral de periode waarvoor het geld wordt vastgezet) zeer bepalend is voor de rente die u kunt behalen. Wanneer u kijkt naar de verschillende spaarrekeningen op de markt zult u zien dat er eigenlijk twee verschillende rentes in rekening gebracht zullen worden. Enerzijds is er de gewone basisrente, maar daarnaast is er ook nog een zogenaamde getrouwheidspremie. Samen vormen deze twee elementen de totale rente die u jaarlijks kunt verwachten wanneer er niet van het opgespaarde kapitaal wordt afgehaald. Gebeurt dit wel, dan kunt u uitsluitend rekenen op de basisrente en vervalt de getrouwheidspremie. Het is dus van het grootste belang om er voor te zorgen dat er niet zomaar van het opgespaarde kapitaal wordt afgehaald. De drie net vernoemde elementen zorgen er in ieder geval samen voor dat u zeer eenvoudig kunt achterhalen wat voor u nu echt de beste spaarrekening is.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace