Besparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproducten, de was doen, tips

zondag 1 juni 2014 | 3 reacties | in: Energie, Huishouden, Schoonmaken

Iedereen kan wel een extra zakcentje gebruiken, helemaal tijdens een periode dat het economisch minder goed gaat in ons land. Wij helpen je graag op weg met handige tips over besparen in het huis, en dan met name in het huishouden. Want er valt dagelijks veel te besparen in het huis. Je hoeft er weinig voor te doen en voordat je het weet leveren deze tips je al een paar tientjes of zelf honderden euro’s per jaar op!

Economisch wassen

Kleren wassen kost energie, dat weet iedereen. En geld besparen op het wassen van je kleding begint dan ook al bij het wassen zelf! Probeer van nu af aan zoveel mogelijk de wasmachine in de economische stand te zetten als je een was draait. Heb je nog een wat oudere wasmachine waar deze mogelijkheid niet van toepassing is?

Was je kleding dan zoveel mogelijk op 30 graden, want wassen op een lagere temperatuur werkt even goed als wassen op een hoge temperatuur, alleen bespaar je hier ook nog eens een hoop mee. Als je het hele jaar door op lagere temperaturen wast, dan kan dit je gemiddeld zeker zo’n € 50,- euro per jaar opleveren. En je hoeft hier eigenlijk helemaal niets voor te doen. Dat is nog eens makkelijk geld verdienen! Vergeet ook niet om je wasmachine regelmatig te ontkalken, zo kan je nog meer besparen op je stroomrekening.

Economisch drogen

En als je kleding dan uiteindelijk voordelig gewassen is, dan kun je nog meer geld besparen door je kleding economisch te drogen. Hoe? In plaats van je kleren te drogen in een wasdroger of droogkast, hang je voortaan je kleding op aan een droogrek of waslijn. Dat kost geen energie. Bevestig dus snel een waslijn op je balkon of in je tuin en hang je kleding buiten op. Dat kan je veel opleveren. Enig idee hoeveel? Een wasdroger verbruikt doorgaans zo’n 3 kilowatt aan stroom per droogcyclus.

Als je twee keer per week wast en je kleding laat drogen in de droger of droogkast, dan verbruik je circa op jaarbasis 312 kilowatt aan elektriciteitsverbruik. Als je even nagaat dat de gemiddelde energieprijs per kilowattuur 22 cent kost,  kun je dus zo een € 70,- per jaar besparen als je je was binnen of buiten op een natuurlijke manier laat drogen.  Bovendien gaat je kleding ook nog eens lekker fris ruiken als je deze buiten laat drogen. Een ander voordeel is dat je kleding minder gekreukt droogt. Dat scheelt weer in je tijd en het strijken en dus ook nog eens op je energierekening.

Besparen op water

Leer jezelf een andere simpele gedragsverandering aan en bespaar zo nog meer centjes. Hoe vaak komt het niet voor dat je na het tanden poetsen of je handen wassen, de kraan nonchalant dicht draait en vervolgens wegloopt? Later hoor je dat de kraan zachtjes nog nadruppelt. Voor velen zal dit een bekend verschijnsel zijn. Weet wel dat de waterkraan opendraaien, gelijk staat aan geld uitgeven. Elke druppel en liter water die je ongebruikt laat lopen, is hetzelfde als het laten wegvloeien van geld.

Draai voortaan dus de kraan goed dicht zodat deze niet meer nadruppelt, sta een minuutje korter onder de douche en de kraan laten lopen als je de afwas doet is helemaal uit den boze. Je kunt beter afwassen in een teiltje, dat bespaart liters water. Een waterkraan die rustig open staat verbruikt namelijk circa zes liter water per minuut. Als de kraan 5 minuten per dag nutteloos loopt, gaat er op een jaar tijd bijna 11.000 liter water verloren! Laat je geld dus niet zomaar in de afvoer verdwijnen! Een andere bespaartip is: vervang je gewone douchekop door een spaardouche. Wist je dat dit per douchebeurt gemiddeld 14 liter warm water scheelt?

[moreProgram id=”4237″]


3 reacties op “Besparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproducten, de was doen, tips”


  1. Geld Verdienen Met Thuiswerk & BesparenSproeien met water op de planten om te laten bloeien in de zomertuin zei op 6 augustus 2017 om 01:35:

    […] kost natuurlijk geld. Je kunt hierop besparen door een grote regenton in je buitenruimte zetten. Zo vang je de regen op die je weer kunt […]


  2. CashFlow » financiën bijhouden met een huishoudboekje of kasboek zei op 7 januari 2019 om 13:42:

    […] in kaart brengen wat de kosten en baten zijn van uw huishouden.  Om minder uit te geven en te besparen op al je dure uitgaven zal een kasboek een goed hulpmiddel zijn om je daarbij te […]


  3. Geld besparen op je energierekening en verwarming doe je zo! zei op 14 januari 2019 om 10:40:

    […] honderden euro’s jaarlijks te besparen op je energierekening moet je op zoek- en vergelijkstocht naar een goedkopere leverancier. Net zoals voor je zorgpremie, […]Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace