Fotograferen als hobby en professie; hoe kan ik beginnen?

zondag 30 april 2017 | geen reacties | in: Overig

Dat schitterend landschap op een indrukwekkende manier weten vast te leggen. Of nou net zo’n mooie portretfoto van iemand weten te maken met de juiste belichting en sfeer…. oftewel: goede fotografie. Iedereen maakt op vakantie wel de bekende vakantiekiekjes, maar voor velen is fotografie ook een geliefde bezigheid in de vrije tijd en voor sommigen is fotografie zelfs hun beroep.

Waar moet je allemaal op letten als hobby fotograaf als je gaat beginnen? En hoe word je nou professioneel fotograaf? De antwoorden hierop zijn in dit artikel te vinden. Lees snel verder!

Als je graag aan de slag wilt gaan met fotografie is natuurlijk allereerst een goede camera belangrijk. Daar hangt vaak wel een duur prijskaartje aan vast, maar aan de andere kant: de prijzen voor een semiprofessionele digitale spiegelreflexcamera zijn in de afgelopen jaren behoorlijk gedaald door nieuwe technologieën en door de concurrentie op de markt.

Voor vierhonderd a duizend euro heb je al een spiegelreflexcamera waar je heel goed mee kunt werken. Canon en Nikon zijn de meest gangbare merken. Goede lenzen zijn misschien nog wel belangrijker dan het toestel zelf, die bepalen namelijk het beeld.

Een 50 mm lens is voor veel fotografen een favoriete lens, omdat deze een groot diafragma heeft, scherp is en niet veel weegt. Daarnaast heeft deze lens een mooie scherptediepte waarmee je goed kunt oefenen. Dit is een beetje een basislens. Om te zeggen welke andere lenzen geschikt voor jou zijn, is moeilijk te zeggen, omdat het voornamelijk afhangt van de soort fotografie waar je je mee gaat bezig houden.

Kies je genre

Als je veel fotografeert zal je op den duur merken welke onderwerpen je nu eigenlijk het vaakst en het liefst vastlegt. Zijn dat portretfoto’s, landschapsfoto’s of vind je het juist leuk om bijvoorbeeld actiefoto’s op straat te maken? Je kunt natuurlijk alles fotograferen, maar als je beter wilt worden, is het een goed idee om je te richten op een specifieke soort fotografie. Op die manier kun je dit genre bewust oefenen en perfectioneren, alhoewel veel soorten elkaar ook wel overlappen. Hieronder werpen we een blik op de verschillende soorten fotografie.

Portretfotografie

Portretfotografie is de meest voorkomende vorm van fotografie. Denk maar eens aan de foto’s die vroeger op school werden genomen buiten de klassenfoto om. Iedereen is als kind zijnde wel een keer individueel als in een groep vastgelegd op school door een professionele fotograaf. En behalve dat, de tijdschriften staan vol met portretfoto’s, vaak van bekende artiesten of sporters. En dat is goed verklaarbaar, want de mens is nu eenmaal een boeiende inspiratiebron.

Journalistieke fotografie

Dit genre wordt ook wel reportage fotografie genoemd; je legt eigenlijk met je camera vast wat een schrijvende journalist doet met zijn woorden op papier. Reportagefoto’s moeten dus zodanig voor zich spreken dat de kijker meteen snapt waar het over gaat en het liefst ook meteen de sfeer van de gebeurtenis kan proeven. Of een hele goede ondersteuning zijn bij een geschreven reportage artikel.

Deze foto’s zijn vaak echte actiefoto’s, zoals bijvoorbeeld een protest op straat, bombardementen in een stad of de gevolgen ervan, of een uitbundig straatfeest. Om beter te worden in dit genre, is het goed om zoveel mogelijk op straat te zijn en bepaalde situaties vast te leggen op een duidelijke manier. Het geheim van goede reportage fotografie is vooral goed om je heen kijken en heel veel oefenen.

Natuurfotografie

Planten, bloemen en dieren zijn ook geliefde onderwerpen om te fotograferen. Als je ze in hun natuurlijke omgeving vastlegt, dan is er sprake van natuurfotografie. Dat geldt ook voor onderwaterfotografie. Vaak heb je voor deze vorm van fotografie goede lenzen nodig, zoals telescooplenzen of juist macrolenzen en een portie geduld.

Modefotografie

Dit genre valt niet onder portretfotografie, omdat het voornamelijk om de kleding of make-up gaat. De juiste belichting en omgeving zijn hier vaak essentiële punten.

Product- of reclamefotografie

Door de opkomst van webshops, heeft dit genre in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Door de online verkoop, kunnen mensen het product dat ze willen aanschaffen niet meer vooraf zien of voelen, dus dan zijn duidelijke en mooie online foto’s noodzakelijk voor een goede verkoop. Een goede studio en belichting zijn uiterst belangrijk voor dit genre.

Overige genres zijn onder andere reisfotografie en bedrijfsfotografie. Niet alle soorten fotografie lenen zich goed voor de hobbyist, zoals modefotografie, bedrijfsfotografie en productfotografie. Vaak gebeurt dit in opdracht voor bedrijven en moet je al een professional zijn.

Een professional worden

Als je echt een pro wilt worden, is het verstandig om alle ins en outs te leren via een opleiding. De Fotovakschool en Fotoacademie zijn twee bekende Hbo-opleidingen die zowel in voltijd als deeltijd worden aangeboden. Tijdens de opleiding kies je een specialisme, zodat je na afronding aan de slag kunt gaan als bijvoorbeeld persfotograaf of modefotograaf.

Fotografie



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace