AOW-regeling 2017: bedragen en leeftijd

zondag 22 januari 2017 | geen reacties | in: Vragen

De mensen die vorig jaar van een AOW genieten, gingen er in 2016 amper op vooruit. Gelukkig is dat dit jaar anders. De AOW valt dit jaar namelijk iets hoger uit.

Een van de redenen waarom de AOW ietsjes is verhoogt, komt onder andere doordat deze met de inflatie meestijgt. Wat het daadwerkelijk bedrag is per AOW’er is niet zo even in een zin te zeggen, dat hangt namelijk af van verschillende dingen.

Onder andere van de heffingskortingen, of iemand alleenstaand is of niet en of degene recht heeft op de AOW-partnertoeslagen hoeveel jaren u AOW-pensioen heeft opgebouwd. Wie in 2017 zijn of haar eerst AOW wil krijgen, moet wachten totdat hij 65 jaar en negen maanden is. Om een indruk te geven van de bedragen, hieronder de tabellen van de AOW in bruto bedragen als u honderd procent AOW heeft opgebouwd.

De bedragen bij AOW

– Als u samenwoont of getrouwd bent en beiden de AOW-leeftijd hebben, ontvangt u € 794, 59 bruto per maand. Hoeveel u netto overhoudt, hangt af van of er heffingskorting wordt toegepast of niet.

– Hetzelfde bedrag ontvangt u indien uw partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt.

– U krijgt een volledige toeslag indien uw partner nog geen AOW-leeftijd heeft bereikt.

– Als u alleenstaand bent, krijgt u bruto € 1153,35. Indien er heffingskorting wordt toegepast houdt u € 1091,07 over, anders € 876,24

AOW leeftijd

Plusjes en minnen voor ouderen

Ouderen hebben vandaag de dag hard een extraatje nodig om rond te kunnen komen. Een verhoging van de AOW wordt dus door velen goed verwelkomt. Dat geldt niet voor iedere AOW’er: degenen die een hoger aanvullend pensioen hebben, leveren wat in. Dat komt omdat zij niet van de ouderenkorting kunnen genieten. Ook mensen die met vervroegd pensioen gaan dit jaar, gaan er helaas ook niet op vooruit.

Hun vroegpensioen neemt niet toe, omdat voor hen niet dezelfde regelingen gelden als voor gepensioneerden, denk bijvoorbeeld aan de verhoogde ouderenkorting.
Mochten de vervroegd gepensioneerden eenmaal weer de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, dan is de kans groot dat hun koopkracht weer zal toenemen.

Wel kan worden gezegd, dat in het algemeen de koopkracht van ouderen stijgt dit jaar, maar dat is niet alleen aan de AOW te danken. In 2017 zijn namelijk ook de toeslagen iets gestegen, we hebben het dan over de huurtoeslag en zorgtoeslag. Daarmee ontvangen ouderen gemiddeld zo’n dertig euro per maand meer in vergelijking met vorig jaar.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace