Wat zijn de heilige geschriften van het Jodendom?

zondag 13 november 2011 | geen reacties | in: Geschiedenis, Godsdienst

§1.2 Wat zijn de heilige geschriften van het Jodendom?

Het heilig boek in het Jodendom is de Tenach. Het is een Hebreeuws woord bestaande uit de beginletters van andere woorden. Dat komt omdat de Tenach bestaat uit verschillende delen. In het Hebreeuws bestaan er eigenlijk geen klinkers, maar voor de uitspraak zijn de ‘e’ en ‘a’ ertussen gevoegd.

TeNaCh staat voor:

–       T van Thora                (Wet)
–       N van Neviim             (Profeten)
–       Ch van Chetoevim      (Geschriften)

In de Tenach staan dus de geschriften van de profeten waarin de wetten zijn voorgeschreven.

Thora

In het Hebreeuws betekent ‘Thora’ letterlijk ‘wet’ of ‘leer’. De Thora is weer opgebouwd uit de 5 boeken van Mozes, wat ook wel Pentateuch genoemd word. Hierin staan allerlei verhalen over bijvoorbeeld de schepping, het ontstaan van het Israëlische volk, de zondeval, maar ook de Tien geboden die Mozes van God gedicteerd kreeg komt er in voor.

De vijf boeken van Mozes bestaan uit:

  • Genesis                  (Bereshiet)
  • Exodus                     (Sjemot)
  • Leviticus                  (Wajikra)
  • Numeri                    (Bamidbar)
  • Deuteronomium      (Dewariem)

Thora

De Thora is geschreven op een rol perkament, gemaakt van koosjer dierenhuid. Het is van belang dat het heilig doel, waarvoor het perkament gemaakt wordt, in gedachten blijft van degene die het maakt. De tekst van de Thora mag niet gedrukt worden, maar moet foutloos met de hand geschreven worden met behulp van speciale inkt en een verenstift. Bij het lezen van de Thora mag men de Thora zelf niet aanraken, maar met behulp van een Jad kan men de tekst in de Thora aanwijzen. De Jad is een speciaal stokje, met aan het uiteinde de vorm van een handje.

De JadReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace